Natailia Lomeiko

hegedű

Natalia Lomeiko Novoszibirszkben, Oroszországban született zenész családba. Világszerte sokoldalú előadóművészként ismerik és számos díjat nyert olyan versenyeken, mint a Varga Tibor  Hegedűverseny, a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny, a Menuhin Nemzetközi Hegedűverseny és a Stradivari Nemzetközi Hegedűverseny. 

2000-ben, az olaszországi Genovában, elvitte a fődíjat a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűversenyen, az új-zélandi Aucklandben pedig a Michael Holl Hegedűversenyen lett győztes 2003-ban.

Natalia a Novoszibirszki konzervatóriumban tanult Gvozdev mentorálásával, az angliai Yehudi Menuhin Iskolában pedig Lord Menuhin és Boyarskaya tanítványa volt. Tanult még a Royal College of Music és a Royal Academy of Music falai között Hu Kunnal, és jelenleg is Londonban él.

Hét éves korában lépett fel először a Novoszibirszki Szimfonikus Zenekarral és azóta rengeteg zenekarral játszott már szólistaként, például Lord Menuhin vezénylésével a Royal Filharmonikus Zenekarral, a Philharmonia-val, a Szingapúri Szimfonikus Zenekarral, az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekarral, az Aucklandi Filharmonikusokkal, a Christchurch-i Szimfonikus Zenekarral, a Tokiói Királyi Filharmonikusokkal, a New European Strings-szel, a Moszkvai Állami Kamarazenekarral, a Melbourne-i Szimfonikus Zenekarral, az Adelaide-i Szimfonikus Zenekarral, a Szentpétervári Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Nizzai Filharmonikusokkal, és az Orosz Állami Filharmonikus Zenekarral.

Natalia olyan neves karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Lord Menuhin, Lionel Bringuier, Werner Andreas Albert, Matthias Bamert, Arvo Volmer, Olari Elts, Sir William Southgate, Vladimir Verbitsky, Christian Knapp, Miguel Harth-Bedoya, Eckehard Stier, Mikhail Gerts, Valery Poliansky, és Pavel Kogan.

2001-ben lemezfelvételt készített a zongorista Olga Sitkovetsky-vel Grieg három hegedűszonátájáról, amelyet a DYNAMIC gondozásában jelentettek meg és a kritika kedvezően fogadta. A Paganini hegedűjével tartott koncertje Cremonában a FONE gondozásában jelent meg 2003-ban. A francia szonátákat tartalmazó CD-je, amelyet közösen készített Olga Sitkovetsky-vel 2004-ben jelent meg a Trust Records égisze alatt. A klasszikus zenei magazin, The Strad szerint ez egy „elképesztő felvétel.” A férjével, Yuri Zhislinnel készített CD-je 2011-ben jelent meg a NAXOS kiadónál. A Prokofjev műveit tartalmazó lemeze 2013-ben jelent meg az ATOLL kiadónál és ötcsillagos kritikákat kapott.

Natalia szólistaként és kamarazenészként egyaránt játszott olyan híres helyeken, mint a Carnegie Hall, a Wigmore Hall, a Purcell Room, a Kings Place, a Queen Elizabeth Hall, a Buckingham Palota, a Barbican és a Royal Festival Hall. Olyan kiemelkedő művészekkel volt színpadon, mint Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Boris Pergamenschikov, Tabea Zimmerman, Dmitry Sitkovetsky, Schlomo Mintz, Daishin Kashimoto, Natalie Clein, és Nicholas Daniel. Rengeteg rádiós és televíziós közvetítésen hallhattuk játékát és turnézott már Nagy Britanniában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Finnországban, Oroszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Puerto Ricoban, Argentínában, Szingapúrban, Japánban, Ausztráliában, és Új-Zélandon.

Natalia Lomeiko a londoni Royal College of Music hegedűtanára 2010-től.

undefined