Kokas Katalin

hegedű, brácsa

Kokas Katalin a magyar hegedűs-nemzedék egyik kiemelkedőbb személyisége. Lévén zenész-pedagógus szülők gyermeke a szólóhangversenyek mellet elsőrangú helyen szerepel életében a kamarazene, a vonósnégyes és nem utolsó sorban a tanítás. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára és 2002 óta rendszeresen ad mesterkurzusokat is szerte a világon (Kaposvári Vonószenei Napok, Bloomington Egyetem - USA, Glasgow Akadémia ...stb.)

Alapító-művészeti vezetője volt a 2010-ben indult Nemzetközi Kaposvári Kamarazene Fesztiválnak, melyre olyan világhírű művészeket hívott meg többek között, mint Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Kocsis Zoltán vagy Rados Ferenc, 2016-tól pedig a Fesztiválakadémia Budapestnek. 

Nemzetközi vendégszereplései alkalmával olyan személyiségektől illetve helyszíneken kapott felkérést a fesztiváljaikon való szereplésre, mint Gidon Kremer, Lockenhaus-ban (Ausztria), Steven Isserlis, Prussia Cove (Anglia), Isabelle van Keulen, Delft (Hollandia), Elena Bashkirova, Jeruzsálem, Schiff András, Ittingen (Svájc), Dimitri Slobodeniuk, Korsholma (Finnország) és többek között meghívást kapott a Cannes-i MIDEM-re is. 

Kokas Katalin, olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Michael Stern, Kobayashi Ken-Ichiro, Alexander Longquich, Pekka Kuusisto, Guy Braunstein, a Chilingirian Kvartett, és olyan zenekarokkal játszott, mint a Pozsonyi Kamarazenekar, az Izraeli Kamarazenekar vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Taiwani Filharmonikus Zenekar, a Kassai Filharmonikus Zenekar, a Poznani Filharmonikus Zenekar vagy Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekar, továbbá Észak-Amerika, Dél-Amerika, Dél-Afrika, valamint Magyarország szimfonikus zenekarai.

Hazai versenygyőzelmei után (mint a Koncz János Hegedűverseny első díja) 1994-ben első lett a csehországi Ušti nad Orlice Nemzetközi Hegedűversenyen, 1996-ban a Torontói Konzervatóriumban megnyerte a Concerto Competition díjat, majd 1997-ben első lett a Semmeringi Bartók-, majd 98-ban a Martinů hegedűversenyen. 1999-ben első helyezést ért el a Nemzetközi Flesch Károly Hegedűversenyen, 2002-ben pedig a Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny első díját nyerte el.

Versenydiadalai után mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként (hegedűsként és brácsistaként is) gyakori vendégszereplője Európa, Afrika, Ázsia, Észak- és Dél Amerika számos koncerttermének. 2005-ben a Művészetek Palotájában Kokas Katalin játszotta Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, Sibelius versenyművét. 

Mozart hegedűre és zenekarra írt összes versenyművének élő Hungaroton-DVD felvételén Kokas Katalin adja elő a Mozart Sinfonia Concertante brácsa- ill. a Concertone második hegedű szólamát az Erkel Ferenc Kamarazenekar és Kelemen Barnabás partnereként, valamint Bartók 44 Hegedű-duóját, a Divertimento és a ’Zene Vonósokra Ütöhangszerekre és Cselesztára’ című műveinek második hegedű-szólóit Kocsis Zoltán vezényletével, szintén a Hungarotonnál megjelent Új Bartók Sorozatban.

Alapítója a Kelemen Kvartettnek, mellyel koncerteztek Európa számos országában, Amerikában és Ausztráliában. Olyan neves művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Rados Ferenc, Lendvai József, Maxim Rysanov, José Gallardo, Nicolas Altstaedt, Frankl Péter. 2011-ben megnyerték a IV. Pekingi Nemzetközi Kvartett verseny első díját, a VI. Melbourne-i Nemzetközi Kamarazene-verseny második,- közönség,- valamint ’Musica Viva’ c. különdíját, mellyel évekre előre koncertturnék kötik együttesével Ausztráliához. Ezek felett 2012-ben meghívást kaptak a Lockenhausi Fesztiválra s a Berlini Filharmóniába egy bemutatkozó koncertre s lemezfelvételre, 2013-ban a South Cork Fesztiválon és a londoni Wigmore Hallban debütáltak, 2014-ben pedig egy 3-hetes ausztrál és egy 3-hetes kínai turnéjuk volt.

Kokas Katalin hegedülni öt évesen kezdett Kaposváron Dr. Gyánó Béláné majd Pécsett Papp György osztályaiban. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes volt mentora. 16 évesen teljes ösztöndíjjal került a torontói konzervatóriumba Fenyves Lóránd osztályába. Kanadai tanulmányai után a budapesti Zeneakadémián Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott.

Gyakori látogatója és hallgatója volt Rados Ferenc, Fenyves Lóránd, Igor Ozim, Wolf Endre, Varga Tibor, Pauk György, Zsigmondy Dénes, Kurtág György, Jaime Laredo és Leon Fleischer magánóráinak, mesterkurzusainak.

2004-ben, 2005-ben és 2008-ban Fischer Annie Ösztöndíjat kapott, művészetét Halász Ferenc Díjjal, „Kaposvár Városért” Kitüntetéssel jutalmazták, a magyar államtól Liszt Ferenc Díjat kapott, 2009-ben pedig átvehette a Junior Príma Díjat.

Máig 6 CD-lemeze jelent meg a Hungaroton és a BMC gondozásában. Kokas Katalin egy a Magyar Állam tulajdonában lévő 1698-ban készült Testore hegedűn illetve egy 1863-ban készült Luigi Fabris mélyhegedűn játszik.

Kelemen Barnabással három gyermeket nevelnek.

undefined