Fenyő László

cselló

Amióta 2004-ben, Kronbergben megnyerte a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt, Fenyő László (1975) a csellisták világ-elitjéhez tartozik.

Mind a közönség, mind a kritikusok úgy tartják nyilván, mint napjain egyik legkíválóbb művészét, akinek megvan az az egyedülálló képessége, hogy miközben hűen követi a zeneszerző szándékát, a zenélést helyezi előtérbe, ezzel lenyűgözve és elvarázsolva a közönséget. Lélekzetelállító technikai tudása és megragadó kifejezőkészsége révén koncertjei mindig különleges élményt jelentenek, minden előadáson újra és újra felfedezhetjük a zenét. 

Fenyő László a 2014-2015-ös hangversenyévadtól kezdve a Kelemen Quartet csellistája.

Az elmúlt években Fenyő László a világ legjelentősebb koncertpódiumain játszott, beleértve az Amsterdami Concertgebouw-t, a Wigmore Hall-t (London), vagy a Gasteig-et (München). Olyan zenekarok koncertjein szerepelt szólistaként, mint a Singapore Symphony Orchestra, a Korean Symphony Orchestra, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara (hr-Sinfonie Orchester), a Beethoven Orchester Bonn, a Staatskapelle Weimar, a Philharmonia Hungarica, az Orquestra Metropolitana de Lisboa, a Shanghai Symphony Orchestra, a Sofia Philharmonic Orchestra, a Tonhalle Orchestra Zürich, a BBC Philharmonic, a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, a Gulbenkian Orchestra and a Prágai Filharmonikusok. Több alkalommal szerepelt szólistaként Krzysztof Penderecki hangversenyein. 

Hazájában, Magyarországon hosszú idő óta egyike legkeresettebb szólistáknak; előadásait — szólóesteket, kamarazenei koncerteket, és versenyműveket különböző zenekarokkal – legtöbbször rögzítette, vagy egyenes adásban közvetítette a Magyar Rádió. Játszott a legtöbb magyar szimfonikus zenekarral és karmesterrel. Mindezeken felül, 2005-ben megkapta a magyar Kulturális Minisztériumtól a nagyon rangos Liszt Ferenc díjat, 2008-ban pedig Junior Prima díjat kapott.

Fenyő László zenei tanulmányait Magyarországon kezdte. Már 13 éves korában a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában Mező László professzor tanítványa volt. Később a Lübecki Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait David Geringas professzor irányításával. Brilliáns technikája, biztos stílusérzéke és különlegesen széles skálát felölelő repertoárja révén előkelő díjakat nyert különböző nemzetközi versenyeken, többek között a Genfi Nemzetközi Versenyen, a Párizsi Rosztropovics Versenyen, az Adam Nemzetközi Versenyen Christchurch-ben (Új Zéland) és a Magyar Rádió Gordonkaversenyén, Budapesten. 

Tanulmányainak befejezése után jelentősen bővítette tudását és zenei horizontját Bernard Greenhouse professzor irányításával.

Fenyő László mesterkurzusokat tart a világ több táján, 2009 októbere óta tanított óraadóként a Frankfurti Zene- és Szépművészeti Akadémián, 2012 óta pedig a Karlsruhe-i Zeneművészeti Főiskola professzora.

Fenyő László 1997-től 2001-ig a Philharmonia Hungarica Zenekar, majd 2001-től 2012-ig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szólócsellistája volt.

Az elmúlt évek során több CD-je jelent meg: Kamarazene művek Oleg Poliansky zongoraművésszel az Aulos/Musikado kiadásában, J.Haydn D-dúr gordonkaversenye és Sosztakovics 1. gordonkaversenye a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekjarának közreműködésével, Grant Llevellyn vezényletével a Frankfurti Rádió lemezkiadójánál.

Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Goffriller gordonkán játszik.

undefined