Danjulo Ishizaka

cselló

Danjulo Ishizaka generációja egyik legelismertebb csellistája nemzetközi viszonylatban és az ARD verseny és a Grand Prix Emanuel Feuermann fődíját egyaránt elvitte. Kivételes hangszíneket tud előhozni a hangszeréből és a határozott játéka a művészi érettségéről ad tanúságot. Danjulo „egy hatalmas technikai tudással rendelkező, utánozhatatlan egyéniség” (Süddeutsche Zeitung), „egy csodálatos, briliáns és mély érzelmeket kifejezni tudó zenész” (FAZ), „énekelteti a csellót, minden egyes dallammal egy érzelmet fejez ki” (Süddeutsche Zeitung). Mások szerint „az ő játéka mindig az este fénypontja” (Tagesspiegel Berlin), illetve játéka „megragadó és költői” (Guardian).

Danjulo egy német-japán családba született Bonnban, és négy évesen már cselló-leckéket kapott. Boris Pergamenschikov, akivel Berlinben, a Hanns Eisler Zeneakadémián tanult 1998 és 2004 között, alapvető hatással volt rá művészileg és emberileg is. 2004 és 2006 között Tabea Zimmermann-nal tanult az akadémián. Emellett még nagy hatással volt rá Bernhard Greenhouse, Michael Denhoff, Kurtág György, Menahem Pressler és az Amadeus Kvartett.

Már kiskorában felhívta magára a figyelmet különböző nemzetközi versenyeken, ahol számos díjat nyert. Különösen figyelemre méltó volt, amikor Münchenben megnyerte a nagy tekintélyű nemzetközi ARD fesztivál fődíját, de már addig is több nemzetközi versenyen az első helyen végzett, például a spanyol Gaspar Cassado Versenyen, vagy a nemzetközi Lutoslawski Versenyen Varsóban. Elvitte a fődíjat Berlinben az első Grand Prix Emanuel Feuermann versenyen, amelyet Daniel Barenboim bonyolított le a legendás csellista 100. születésnapja alkalmából.

Az első koncertjein már például a Berlini Filharmonikusokkal játszott mindössze 17 évesen. 2003‑ban pedig a bécsi Musikvereinben lépett fel, 2004‑ben a tokiói Suntory Hallban, 2006-ban a New York­‑i Carnegie Hallban, 2008‑ban a londoni Royal Albert Hallban, 2010‑ben pedig a londoni Royal Festival Hallban.

Rosztropoviccsal gyakran játszott együtt. A legendás csellista nagyra tartotta Danjulo‑t és ezekkel a szavakkal illette a játékát: „fenomenális technikai tudással és a tökéletességet megcélzó kreativitással rendelkezik.” Sajnos a 80. születésnapját ünneplő, 2007‑re tervezett közös európai turnéjuk elmaradt Rosztropovics egészségi állapota miatt, aki még abban az évben elhunyt.

Danjulo részt vett a BBC Radio 3 híres „New Generation Artists Scheme” nevezetű programjában, amelynek köszönhetően számos stúdiófelvételt készített 2007 és 2008 között, szólóban és a BBC öt szimfonikus zenekarával kiegészülve egyaránt, valamint debütáló hangversenyeket is tartott a londoni Wigmore Hallban.

A Sony BMG által kiadott debütáló lemezén Britten, Franck és Mendelssohn‑Bartholdy által írt szonátákat játszott Martin Helmchen, a zongorista kíséretével. 2006‑ban a CD megkapta a Deutsche Phono-Akademie Echo Klassik díját.

2012 végén Tokióban Danjulo Japán egyik legnagyobb zenei díját megkapta, a Sony Music Foundation alapított Hideo Saito Memorial Fund Díjat.

2014-ben az Év Kamarazenei Felvételéért járó Gramophone-díjat a Pavel Haas Kvartettel játszott Schubert vonósnégyesért.

A turnéi során bejárja Európát, Ázsiát és az Egyesült Államokat. Olyan művészekkel játszott a világ különböző pontjain, mint Gidon Kremer, Lisa Batiashvili, Tabea Zimmermann, Julia Fischer, Veronika Eberle, Ray Chen, Martin Helmchen, Nils Mönkemeyer és Viviane Hagner, továbbá olyan zenekarokkal közreműködött már, mint a Bavarian Radio Szimfonikus Zenekar, az NHK Szimfonikus Zenekar, a Tokiói Szimfonikus Zenekar, a Baltimore‑i Szimfonikus Zenekar, a Royal Filharmonikus Zenekar, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a párizsi opera zenekarával, az Academy of St. Martin in the Fields és a Zürichi Kamarazenekar.

Többek között olyan híres karmesterekkel dolgozott már, mint Gerd Albrecht, John Axelrod, Sir Andrew Davis, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Mihail és Vlagyimir Jurovszkij, Sir Roger Norrington, Michael Sanderling, Msztyiszlav Rosztropovics és Leonard Slatkin.
Danjulo sokszor vendégeskedik neves fesztiválokon, kronbergi Cellofestival, a Schleswig-Holstein Musik Festival, a Rheingau Musik Festival, a Jeruzsálemi Kamarazenei Fesztivál, a Kissinger Sommer, a BBC Proms, a Verbier Fesztivál, a Luzern Fesztivál, a Hong Kong Arts Festival és a Salzburgi Húsvéti Fesztivál.
A 2015-2016-os évadban Danjulo a Detroiti Szimfonikus Zenekarral játszott Leonard Slatkin vezénylésével, valamint a Krakkói Filharmonikusokkal és a berlini Konzerthaus Kamarazenekarral. Továbbá játszott a Weimar Staatskapelle-ben, a Litván Állami Szimfonikus Zenekarral, és a Kobe Kamarazenekarral.

Danjulo kiemelkedő fellépései között van még a 2014-2015-ös évadban Christoph Poppen vezénylésével, a Kölni Kamarazenekarral adott koncertje, illetve Leonard Slatkin vezénylésével a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekarával a varsói Beethoven Fesztivál nyitókoncertje.

Danjulo egy Wolfgang Schnabl csellón játszik, amelyet előtte Boris Pergamenschikow használt, és amelyet a Kronberg Akadémia ajándékozott neki, illetve Danjulo egy Stradivarius csellót, a „Feuermannt” is használja, amelyet a Nippon Music Alapítvány adta neki oda ideiglenesen. Ezen a hangszeren előzőleg a legendás csellista, Emanuel Feuermann játszott.

undefined