Dinyés Soma

csembaló

1975-ben született, zenei tanulmányait Budapesten végezte, 1999-ben szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ezekben az években tanult Pertis Zsuzsától csembalózni is.

2012-ben szerezte meg a DLA fokozatot zeneelméletből, summa cum laude minősítéssel, majd 2013-ban, egy posztdoktori ösztöndíj keretében alkalma volt további kutatásokat végezni a J. S. Bachot megelőző lipcsei Tamás kántorok kéziratban fennmaradt műveiről.

1999 óta tanít szolfézst, zeneelméletet a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2010-15 között az iskola kamarazenekarát is ő irányította. Vezetése alatt több rangos szólistával is fellépett az együttes, külföldi és hazai fesztiválokon szerezhettek tapasztalatokat diákjai.

Tanári tevékenysége mellett több együttesben játszik orgona vagy csembaló continuo-t. Több budapesti zenekar barokk programjaiban rendszeresen közreműködik, például Budapesti Fesztiválzenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Erkel Ferenc Kamarazenekar, Nemzeti Filharmonikusok.

Egyre több zenei együttes hívja meg régizenei koncertek szakmai irányítására, vezénylésére. Fontosnak tartja, hogy azok az együttesek, akik elsősorban nem barokk zenét szoktak játszani, megismerjék a historikus játékmód alapjait és tágítsák látókörüket, hogy ezáltal is gazdagítsák zenei kifejezéstárukat. Együtt dolgozott már így a Nyíregyházi Cantemus Kórussal, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, az Exsultate Fiúkórussal, meghívást kapott a Prágai Kamaraszimfonikusokhoz és a néhány éve alakult, Prima Primissima díjas Anima Musicae Kamarazenekar pedig felkérte barokk repertoárjának elsajátításához.

Tagja 2007 óta, mint continuo játékos a pozsonyi illetőségű Solamente Naturali kamarazenekarnak, akikkel rendszeresen koncertezik világszerte (pl. Pozsony, Brüsszel, Marburg, Ostrava, New York, Boston, Mexico City), oratorikus produkcióit vezényli és készítenek CD felvételeket.

undefined