Horti Lilla

szoprán

Horti Lilla 1992-ben született, s gyermekkorától kitűnt zenei érzéke, énekhangja, művészi érzéke miatt. 

Zenei tanulmányait a csongrádi művészeti iskolában kezdte először édesapjánál, majd ének szakon Dulics Tímeánál, és fuvola szakon Krokavecz Andrásnál a helyi zeneiskolában. Számtalan népdaléneklési, vers- és prózamondó versenyt nyert meg kis korától kezdve, majd teljesen a komolyzene felé fordult. Hamar magába szívta a klasszikus zene és a könnyen tanulás természetességét. A szegedi konzervatóriumot fuvolistaként kezdte, de klasszikus ének szakon fejezte be Somogyvári Tímea Zitával, s Kerényi Mariannal dolgozva. Kiváló eredményekkel, s osztályelső Vántus-díj kitüntetéssel végzett.
Ezután felvételt nyert a budapesti Zeneakadémiára, hol Kertesi Ingridtől és Virág Emesétől tanult két évig. Az alapképzés utolsó évére Erasmus ösztöndíjat nyert a San Sebastián-i Musikene intézetbe (Spanyolország), hol Ana María Sánchez-zel dolgozott egy éven át.
Az első diploma megszerzése után opera mesterszakra jelentkezett a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol 2017-ben szerzett operaénekesi diplomát tanárai, Marton Éva és Virág Emese kezei alatt. Mindkét diplomáját kitüntetéssel vehette át. Idén, 2018-ban ugyanitt művésztanári diplomát szerez.

Számos versenyen vett már részt, melyekből kiemelkednek a VII. Országos Ádám Jenő dalverseny első díja, a VII. Országos, II. Nemzetközi Simándy József Énekverseny I. korcsoport II. díját egyéb különdíjakkal nyert el, az V. Országos szakmai énekverseny II. korcsoport I. díja, a VIII. Országos, III. Nemzetközi Simándy József Énekverseny, ahol a 2. korcsoportban 2. helyezést, s számos különdíjat kapott; a 22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekverseny, ahol 1. díjat, valamint a legjobb szopránnak járó Joan Sutherland díjat nyert el, s a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, ahol 2. díjat, s szintén számos különdíjat szerzett.

Tehetségét és munkáját más kitüntetésekkel is elismerték. Már 2009-ben elnyerte Csongrád Város Polgármesteri Dicséretét kiemelkedő művészeti tevékenységéért, valamint 2016-ban az Aris Kupsus Charity Society Ösztöndíjat és a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának pályakezdő szakmai különdíját is. 2017-ben Junior Prima díjjal, 2018-ban pedig Cziffra Fesztivál Tehetségdíjjal tüntették ki.
Rendszeresen koncertezik, s egyaránt otthon érzi magát az opera, az operett, az oratórium, s a dalok világában. 2015-től rendszeresen láthatja a közönség koncerteken, opera produkciókban. A Zeneakadémián Mozart Varázsfuvolájának első dámájával debütált az opera világában. 2017-ben első főszerepe a Bartók Plusz Opera Fesztivál nyertes Scaevola operája volt, Mirela szerepében. A 2017-es Wagner Fesztiválon a Rajna kincse című operában Freia istennő szerepét formálta meg. Az operaénekesi diploma megszerzésének évében debütált ezeken kívül még 2 főszerepben is, a Magyar Állami Operaházban, mint Mimi, Puccini: Bohémélet című operájában, s a Pécsi Színházban, mint Rosalinda, Strauss: A denevér című produkciójában. 

undefined