Ittzés Gergely

fuvola

1993-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Budapesten, majd a nemzetközi Prágai Mozart Akadémián és Kanadában a Banff Centre for the Arts ösztöndíjasaként tanult tovább. 

Mesterei közül meghatározó hatással voltak rá Matuz István és Auréle Nicolet, valamint kamaratanárai, Kurtág György és Rados Ferenc. Versenydíjak és kitüntetések birtokosa (tk. Aleksander Tansman Zenei Egyéniségek Nemzetközi Versenyének nagydíja, 2001-ben Liszt-díj stb.) Az UMZE kamaraegyüttes alapító tagja, fuvolanégyese, a TeTraVERSI 2003-2009-ig működött. Fellépett többek közt Magdalena Koženával, Markus Stockhausennel, Perényi Miklóssal, Vásáry Tamással, Kelemen Barnabással, Várjon Dénessel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Nemzetközi fuvolafesztiválok gyakori vendége, rendszeresen koncertezik és tart kurzusokat, előadásokat Európa szerte, valamint Kínában és Észak- illetve Dél-Amerikában. A Carnegie Hallban 2014-ben debütált. Eddig mintegy 20 CD lemeze jelent meg. Számos zeneszerző komponált számára darabot, köztük fuvolaversenyeket is (Anthony Newman, Gyöngyösi Levente, Mezei Szilárd).
Ittzés 1996 óta a győri Széchenyi Egyetemen tanít, egyetemi tanár. 2017-ben egy szemeszter erejéig a Boston University vendégprofesszora volt. Zenei tevékenysége igen sokrétű, művészetében minden téren a teljességre törekszik. Repertoárja, mely számos ritkaságot is tartalmaz, a barokktól az experimentális zenéig és az improvizációig terjed. A hangszer lehetőségeinek maximális kihasználása érdekében alkotta meg a fuvola kétszólamú lehetőségeit bemutató szoftverét, a Flouble-t, és komponált számos multifónikus fuvolaművet, amelyek – átirataival és közreadásaival egyetemben – nyomtatásban is megjelentek (Akkord, Billaudot, Universal, Kossack, Falls House Press). Doktori disszertációjában a szólófuvola-irodalmat harmóniai szempontból tekinti át. Flautológia elnevezésű módszertana a fuvolajáték minden szegmensét részletesen tanulmányozza. A német Lexikon der Flöte külön szócikkben foglalkozik munkásságával. 
 

undefined