Yuri Zhislin

hegedű, brácsa

A hegedű- és brácsaművész Yuri Zhislin, akit a The Strad magazin „egy igazi romantikus virtuózként” emlegetett, egy élénk és eredményes karriert tudhat magáénak szólistaként és kamarazenészként egyaránt. Koncertjei során csaknem 60 országban fordult meg világszerte.

Yuri az 1991-ben rendezett Sarasate Nemzetközi Hegedűverseny egyik nyertese és a londoni Royal College of Music tanulója volt, ahol az apja, majd Dr. Andrievsky tanította.

1993-ban a BBC Radio 2 az „Év Fiatal Zenészének” választotta.

Yuri többek között olyan zenekarokkal játszott szólistaként, mint az Oxfordi Filharmonikusok, a BBC Koncertzenekar, a London Mozart Players, a Litván Kamarazenekar és a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Queenslandi Szimfonikus Zenekar, a Jereváni Filharmonikusok, a Belgrádi Filharmonikusok, az Orosz Állami Kamarazenekar, a Novoszibirszki Filharmonikusok, a Pacific Symphony, a Madeira Classical Orchestra, a Santiago de Chile Symphony és az Altaji Filharmonikusok.
Zhislin első szólókoncertjét a New York-i Carnegie Weill Hallban tartotta 2014-ben, valamint játszott a Wigmore Hallban és a Kings Place-ben Londonban, a párizsi Salle Gaveau-ban, a bázeli Stadtcasinóban, a Moszkvai Konzervatóriumban, a Moszkvai Nemzetközi Zene Házában, a novoszibirszki Arnold Katz Hangversenyteremben, a belgrádi Kolarac Hallban, Rigában a Nagy Céh házban, Brisbane-ben a QPAC Hallban, a buenos airesi Teatro Coliseóban és a montevideói Teatro Solis-ban.

Yuri diszkográfiájában megtalálható egy szólókoncertjéről készült felvétel, amelyet a SOMM kiadó jelentetett meg 2005-ben, egy Naxos által kiadott hegedűre és brácsára írt duókat tartalmazó lemez, továbbá egy Nymbus Alliance által kiadott vonóstriókat tartalmazó lemez, amelyen Dmitry Sitkovetsky hallható hegedűn, csellón pedig Luigi Piovano.

Aktív kamarazenészként Yuri sokszor vendégeskedik nemzetközi fesztiválokon világszerte. Olyan nevekkel dolgozott már, mint Maria-Joao Pires, Maxim Vengerov, Barry Douglas, Natalie Clein, Sergei Nakariakov, Liana Isakadze, Ivan Monighetti, és még sokan mások.

Zhislin volt 2014-ben és 2015-ben a ciprusi Apollon Nemzetközi Művészeti Fesztivál művészeti vezetője.

2004-ben megalakította a Csajkovszkij Cameratát (korábban a „Russian Virtuosi of Europe” nevet viselték) olyan zenészekkel, akik mind tömérdek nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. Az együttes túl van már egy sikeres dél-amerikai és oroszországi turnén. Az Orchid Classics 2016 februárjában adta ki a debütáló lemezüket, amely elismerő kritikákat kapott, a BBC Music Magazine 2016 áprilisában pedig a „Hónap lemezének” választotta.

Yuri a londoni Royal College of Music hegedű- és brácsatanára, továbbá sokakat tanít a Mozart Italia Terni nyári akadémiáján, az Allegro‑Vivo Akadémián Ausztriában, és a Gijon Nyári Akadémián Spanyolországban. Egyaránt tart mesterkurzusokat Oroszországban, Bulgáriában, Svédországban, a Madeira‑szigeteken, Japánban, Ausztráliában és Új‑Zélandon.

undefined