Victor Danchenko

Victor Danchenko, nemzetközileg elismert művész és pedagógus, aki sok éven át volt a Curtis Institute of Music, illetve a Peabody Konzervatórium tantestületének tagja. Jelenleg Torontóban él, és az ottani Glenn Gould School tanára.
Tanítványai számos neves díjat és versenyt nyertek már meg, és világszerte szerepeltek koncerteken és szólóesteken. Több koncertmester, valamint a New York-i Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Saint Louis-i Szimfonikus Zenekar, a National Symphony Orchestra, a Torontói Szimfonikus Zenekar, valamint más európai és ázsiai zenekarok több zenésze is a tanítványai közé tartozik. Kiemelkedő tanítványaihoz többek között az alábbi művészek tartoznak: Martin Beaver, a the Tokyo String Quarter első hegedűse; Soovin Kim, a Paganini Nemzetközi Hegedűverseny győztese és az Avery Fisher zenei díj nyertese; Nicholas Kendall, a Yamaha Corporate Artist Affairs (YCAA) díjazottja; Timothy Fain, a Yamaha Corporate Artist Affairs (YCAA) és az Avery Fisher zenei díj nyertese; továbbá Ryu Goto és Misha Simonyan, akik mindketten számos neves zenekarban és karmesterrel játszottak már.
A mai zenei világ egyik vezető oktatója, aki számos mesterkurzust tartott már az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában (többek között három neves londoni iskolában – Royal College, Royal Academy és Guildhall School –, valamint a Párizsi Konzervatóriumban, illetve a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban), Dél-Amerikában és Ázsiában (többek között a Szöulban található Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen, valamint a Sanghaji Konzervatóriumban). Danchenko több évig is tagja volt a nagy presztízsű Encore Summer School vonósoknak tartott nyári iskola tantestületének, és ezenkívül számtalan más nyári iskola és fesztivál résztvevője is volt, szerte a világon (például az izraeli Keshet Eilon mesterkurzus, a japán Ishikawa Zenei Fesztivál, a németországi Euro Arts Fesztivál, a kanadai Niagara on the Lake Nemzetközi Fesztivál, a szöuli Nemzetközi Zenei Fesztiválakadémia, a New York-i Summit Music Festival stb.).
2010 júniusában és júliusában Danchenko az oroszországi Szentpéterváron tartott egy különleges mesterkurzust, melynek címe „A versenyművek előadásának művészete szimfonikus zenekarokkal” volt. A mesterkurzus résztvevőinek lehetőségük volt együtt dolgozni, illetve a mesterkurzust lezáró gálakoncerten közösen fellépni a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral. A nagy sikerre való tekintettel 2011-ben a „Victor Danchenko Nemzetközi Mesterkurzus Hegedűsöknek” ismét megrendezésre került Szentpéterváron.
Ezenkívül több neves nemzetközi verseny zsűrijének is tagja volt már.
 

undefined