Herbert Greenberg

A Philadelphiából származó Herbert Greenberg Jascha Brodsky és Ivan Galamian tanítványa is volt. Előadóművészi bizonyítványát az Indianai Egyetemen, a méltán híres Josef Gingold tanítványaként szerezte. Greenberg tagja volt a Minnesotai Zenekarnak, társ-koncertmestere volt a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarnak, 1981 és 2001 között pedig a Baltimore-i Szimfonikus Zenekar koncertmestere volt — ez idő alatt több mint 50 versenyművet adott elő, a barokk zeneszerzők műveitől kezdve az olyan kortárs amerikai zeneszerzők szerzeményeiig, mint Adams vagy Rouse.  Greenberg számos világhírű karmesterrel dolgozott már együtt szólistaként, többek között az alábbiakkal: William Steinberg, Andre Previn, Leonard Slatkin, Sergiu Comissiona, Gunther Herbig, Hans Vonk, Pinchas Zukerman, Nicholas McGegan, Kazimerz Kord, Emmanuel Krivine, Joseph Silverstein, Jaime Laredo, Alan Gilbert és David Zinman.  A Carnegie Hallban is játszott szólistaként, mely előadásáért nagy elismerésben részesült.  Az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója, az NPR (National Public Radio) Greenberg számos előadását közvetítette élőben. Greenberg a baltimore-i Joseph Meyerhoff hangversenyterem országosan közvetített nyitókoncertjén is játszott, ahol Strauss Ein Heldenleben zeneművét adták elő.
Greenberg számtalan helyen koncertezett már Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt. Turnézott már szólistaként a dán Aalborgi Szimfonikus Zenekarral, továbbá egy tajvani turnén a tajpeji New Arts Együttes hegedűse és egyben karmestere is volt. Greenberg volt az első amerikai zeneművész, akit a (a Japán-szerte elismert koncertmesterekből és szólamvezetőkből álló) Japan Virtuoso Szimfonikus Zenekar, valamint a Berlini, a Bécsi, a Müncheni és a Tel-Avivi Filharmonikus Zenekar egyaránt felkért a koncertmesteri pozícióra. A közelmúltban fellépett Budapesten és Csehországban is, továbbá a Szingapúri Szimfonikus Zenekar hegedűse és karmestere is volt.  Ezenkívül a legutóbbi Szymanowski-verseny és Wieniawski-verseny nemzetközi zsűrijének is tagja volt. Greenberg ezenkívül a Houstoni, a Saint Louis-i, a San Diegó-i, az Atlantai és az Oregoni Szimfonikus Zenekar, valamint a kanadai National Arts Centre Orchestra, a Prágai Szimfonikus Zenekar, a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar és a norvég Bergeni Filharmonikus Zenekar vendégkoncertmestereként egyaránt fellépett.
Greenberg büszkén viseli a Defiant Requiem Alapítvány koncertmesteri posztját. Fellépett a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak emlékére szervezett első koncerten, és elhívatott amellett, hogy bemutassa, milyen volt az élet a terezíni gettóban. Terenízben Klein, Kraza, Haas és Ullman műveit adta elő, továbbá a „Remember the Holocaust: Defiant Requiem” című díjnyertes film filmzenéjét előadó zenekar koncertmestere is volt.  
Minneapolisban a Minnesotai Kamaraszólisták tagja volt. Ezenkívül a pittsburghi Previn-Greenberg-Williams Trió, valamint a Baltimore String Quartet alapító tagja is volt. Kamarazenei pályafutása során számtalan különböző művésszel dolgozott már együtt, többek között az alábbiakkal: William Primrose, Michael Tree, Isaac Stern, Josef Gingold, Jaime Laredo, Pinchas Zukerman, Malcom Frager, Josef Kalichstein, Lynn Harrell, Yo-Yo Ma, Edgar Meyer és Barry Tuckwell. Továbbá számos fesztiválon és szemináriumon is részt vett, például: New York String Seminar, NOI, Sarasota, Blossom, Prisma és a Summit Music Festival, és tizenhét évadon át az Aspeni Zenei Fesztivál és Iskola koncertmestere volt.   
Greenberg folyamatosan tart mesterkurzusokat, legutóbb például a Louisianai Állami Egyetemen, a Cincinnati-i Konzervatóriumban, a Yong Siew Toh Konzervatóriumban, a McGill Egyetemen és a Juilliardon. Korábbi tanítványai közül sokan már egyetemi tanárok, kamarazenei karrierrel rendelkeznek, illetve koncertmesteri vagy szólamvezetői posztot töltenek be különböző neves szimfonikus zenekaroknál, szerte a világon. Greenberg tanítványai többek között Baltimore, Cleveland, Chicago, Dallas, Philadelphia, San Francisco, Pittsburgh, Minnesota, Seattle, Oregon, Houston, Saint Louis és Montréal szimfonikus zenekaraiban, továbbá az amerikai nemzeti szimfonikus zenekarban, a KBS Szimfonikus Zenekarban, a Dán Rádió Szimfonikus Zenekarában, a Királyi Concertgebouw Zenekarban, valamint az Izraeli Filharmonikusokkal is játszanak.  
Greenberg 1988 óta a Peabody Konzervatórium tanári karának állandó tagja, és volt már a vonósok, illetve a teljes tantestület elnöke is. Ezenkívül a Telarc, az Argo és a Sony is készített vele lemezeket. Egy 1685-ös „Jean Becker-Florentiner” Stradivari-hegedűn játszik.
 

undefined