Cihat Askin

Miután megszerezte a kitüntetéses diplomáját Ayhan Turan osztályában, Cihat Askin mesterdiplomáját is megkapta és elvégezte a doktorit a londoni Royal College of Music és a City University falai közt. 

1998-ban, mikor megérkezett Törökországba, tanársegéd volt az Isztambuli Műszaki Egyetemen, majd 2006-tól tanár. Ugyanitt végezte a művészeti tevékenységét is 1998 és 2012 között a MIAM (Advanced Research Music Center) alapítójaként és társvezetőjeként. Askin volt 2008 és 2012 között az Isztambuli Műszaki Egyetemen működő Török Állami Konzervatórium dékánja. Törökország egyik jelentős előadójaként koncertezett már Európában, Ázsiában, Afrikában, Dél‑Amerikában és az Egyesült Államokban.

Nemzetközi hegedűversenyek zsűrijében volt tag Bulgáriában, Szerbiában, Lengyelországban, Izraelben, Svájcban, Oroszországban és Argentínában.

A Kalan Muzik közreműködésével olyan török zeneszerzőknek készítette első lemezfelvételeit, mint Ulvi Cemal Erkin és Necil Kazim Akses.

Askina a modern török zene egyik kiemelkedő támogatója is és saját műveiről is készített lemezeket. 2006-ban készítette el az első átfogó felvételt Kreutzer 42 etűdjéről, amelyet a kritika lelkesedéssel fogadott. Askin nem csak előadóművész, hanem hegedűre és más hangszerekre is írt darabokat, készített filmzenéket, rádiós és televíziós betéteket. Dolgozott a Warner Classics-szal és a CPO-val. 2007-ben alapította meg az Askin Ensemble kamarazenekart.

2004-ben Cihat Askin and Little Friends (Cihat Askin és a csöppségek) névvel megalakított egy oktatási projektet, amellyel fiatal tehetségeket támogat és egész Törökországban terjeszti a hegedűoktatást. A Cihat Askin and Little Friends megnyerte az Év Klasszikus Zenei Eseménye díjat a 2011-es Andante Donizetti Klasszikus Zenei Díjátadón.

Említésre méltó még, hogy megkapta a Menuhin és Flesch díjakat, a Foyer des Artistes díjat 2002-ben, valamint a Kennedy Center arany medálját vehette át 2009-ben.

Askin Jean Baptiste Vuillaume 1846-ban készített hegedűjén, valamint Sgarabott 1924-ben készített hegedűjén játszik.

undefined